Arredamento mimarlık

Riva Evi

“Ağacın İzinde” yeni bir üstbaşlığımız. Yıldız Entegre’nin katkılarıyla yayınlanacak. Amaç, ahşabın mimarlık alanındaki çağdaş kullanım olanaklarını bazen inşa edilmiş tasarımlar, bazen düşünsel etkinlikler, bazense projeler aracılığıyla gündeme taşımak. Aslında, ahşabın sürdürülebilirlik ve çevre bağlamındaki yaşamsal önemine dikkat çekmek istiyoruz. Bu bağlamda ilk olarak Boran Ekinci’nin bir yapısı sunuluyor.

Boran Ekinci Mimarlık tarafından tasarlanan 150 m2’lik Riva Evi, Beykoz’da geniş bir çiftlik arazisinde bulunuyor. Ahşap konstrüksiyonla inşa edilen bu yapıda mimarın önceki projelerinde gerçekleştirdiği ahşap karkas üzerine kaplama ile biçimlenen yapılardan farklı olarak kaplama olmadan duvar, kiriş ve döşeme olarak kullanılabilen CLT paneller tercih edilmiş. Yapının statik sistemi, dış duvar panelleri üzerine oturan alın panellerinin oluşturduğu çerçeve sistem ve iç duvar panellerinin üzerine oturan kiriş panellerden meydana geliyor. Yapıda tüm bağlantı ve bitiş detayları ile elektrik, mekanik ve tesisat kanalları özel olarak tasarlanmış.

Projelerinizde orman ürünlerini tercih etmenizde neler belirleyici oluyor?

Boran Ekinci: Yapı bodrumsuz ve az katlı ise hafif konstrüksiyon genelde pratiklik kazandırıyor. Çelik de kimi zaman çok iyi; ancak ahşabın kendine özgü çok harika özellikleri var. Bilhassa başka malzemelerle birlikte kullanılmadığı zaman (beton-çelik) daha uzun ömürlü, işlenebilirliği ve izolasyon değeri daha yüksek oluyor. Ayrıca bitmiş ürünün görünümü ve yarattığı atmosfer de güzel. Hızlı inşaat, düzgün bitiş, doğaya az müdahale istiyorsanız, bu yapılar çok uygun oluyor.

Riva Evi’nde uygulanan ahşap sisteminden bahseder misiniz?

BE: Riva Evi, orman içinde düz çayırlık bir alanda yer alıyor ve sade bir programı var.

İşverenin ahşap yapı üreticisi olması ve yapının bulunduğu çevre ile ölçeği, proje özelinde yapı tekniği geliştirebilmemize fırsat sundu. Ahşap konstrüksiyon ile yapılmak istenen yapıda, CLT dediğimiz piyasada yeni yaygınlaşmaya başlayan bir ürün ile bir yapı tekniği geliştirdik. CLT, ahşapların bir, bir yönde, bir diğer yönde kat kat lamine edilmesi yöntemiyle üretiliyor. Bu da yaklaşık 50 m2’lere varan monoblok bir ahşap plaka elde etmemizi sağlıyor. Bu plakalardan yapı yapmak üzere tüm inşaat tekniğini (bağlantı ve bitiş detayları dahil) özgün olarak geliştirdik. Hatta imalatçılar bizlerin geliştirdiği bazı detayları alıp kendi metotları arasına kattı. CLT’yi hiç kaplamasız, tüm elektrik ve mekanik kanalları dahi önceden açarak, her parçasını tek tek tasarlayarak ve çizerek kullandık. Burada tabii, statik konulardan cilasına ve vida cinsi, yeri, tapasına kadar birçok konu devreye girdi. Paslanmaz özel çektirmeler tasarlandı ve yapıldı. Çizimlerde tüm vidalama yerleri gösterildi. Monoblok olduğu için alışılmış ahşap yapılardan da farklı. Yani, burada inşaat sistemi özgün ve bu da bizim için çok zevkliydi.

KÜNYE

Konum: Beykoz, İstanbul

Yapım Tarihi: 2017

Proje Alanı: 150 m2

İşveren: Serdar Kısadere
Mimarlar: Boran Ekinci Mimarlık

Proje Ekibi: Boran Ekinci, Pelin Kaydan

Proje İşbirliği: Evren Öztürk (iç mekan projesi)

Genel Yüklenici: Serdar Kısadere

Fotoğraflar: Canberk Özcoşkun

Qianhai_New_City_Center_Landmark_(c)SFA_C02-Sunrise

Ağacın İzinde mimar iletişim platformu olarak Arredamento ile 2020 yılında gerçekleştirilen içerik çalışmalarımızı paylaşmaya Riva Evi ile başlıyoruz.Boran Ekinci Mimarlık tarafından gerçekleştirilen proje 150 metrekare olarak planlandı ve Beykoz'da geniş bir çiftlik arazisi üzerine ahşap olarak inşaa edildi.

Yeni Proje (32)

İnsana dair her şeyden beslenen, tabiri caizse insan varlığının dünyadaki somut karşılığı olan mimaride modern dönemde birçok farklı yorum ortaya çıkmıştır. Firmamız da bu mimari yorumların arasında kendi tarzını yakalamış, tüm ekonomik endişelerden bağımsız olarak bütün mimari projelerinde şehri korumayı misyon edinmiş olup çevresel ve kültürel değerlere çağın yorumunu katmaktadır. Mimarinin bir bilim olduğu kadar sanat olduğunun da farkında olan ekiplerimiz inşa edilecek eserlerin hem ülkemizin mimari genetiğine hem de küresel teknik standartlara uygun olması prensibiyle hareket etmektedirler. Bütün tasarımlarımız, uygulamalarımız dünyayı güzelleştirmek fikrinden ileri gelmektedir ve adeta modern tezyinatı yaratmaktadır.  Teknik olarak bir birikim sanat olarak da özgünlük anlamına gelen mimaride ortaya koyduğumuz kalite mimari haberlerin de konusu olmuştur.

Yorum Yaz

{{user.tamisim}} {{user.tamisim}}