Mimari Yazın Ödülü Doğan Kuban'a verildi
Meslek hayatı boyunca verilen eserlerin ve yürütülen çalışmaların tüm yönlerini dikkate alarak üstün mimari başarıyı tanımak üzere kurgulanan ve 1984 yılında oluşturulan UIA Ödülleri; Altın Madalya’nın yanı sıra, “Kentsel Planlama ve Tasarım için Patrick Abercrombie Ödülü”, “Mimarlıkta Teknoloji için Auguste Perret Ödülü”, “Jean Tschumi Mimari Yazın Ödülü”, “Sürdürülebilir ve İnsani Çevreler İçin Robert Matthew Ödülü”, “Yoksullukla Mücadeleye Yönelik Mimarlık Uygulamaları için Vassilis Sgoutas Ödülü” olmak üzere 5 ayrı dalda veriliyor. Mimarlar Odası tarafından aday gösterilen Prof. Dr. Doğan Kuban, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) 2021 Altın Madalya ve Ödülleri kapsamında verilen Jean Tschumi Mimari Yazın Ödülü’nün sahibi oldu.
Programın geçmiş dönem madalya sahipleri arasında Toyo Ito, Renzo Piano, I.M. Pei, Àlvaro Siza Vieira, Hassan Fathy ve Rafael Moneo gibi isimler yer alıyor. Jüri raporunda ödül gerekçesini açıklarken Doğan Kuban'ı şu sözlerle tanımlıyor: “Ödül; mimarlık, koruma ve restorasyon alanında “sessiz dev”, Türk mimarlık tarihçisi ve koruma uzmanı Doğan Kuban’a verilmiştir. Çalışmaları İstanbul, Kazakistan ve Türkmenistan’ın zengin mimari miras değerlerine odaklanmıştır. Kuban yaşamı boyunca; Türk, İslam ve Anadolu Mimarisi'nin ihtişamını ve karmaşıklığını dünyaya tanıtan, geleceğin mimarlarına ve bilim insanlarına paha biçilemez bir kaynak oluşturan ve ilham veren yetmişten fazla eser üretmiştir."
Brezilya /Rio de Janeiro’da gerçekleştirilmesi planlanan 2021 UIA Dünya Mimarlık Kongresi ve Ödül Töreni, tüm dünyayı etkileyen salgın nedeniyle bu yıl çevrimiçi olarak düzenlenecek.
Mimar Doğan Kuban Kimdir?
Doğan Kuban; Türk mimar, akademisyen ve yazar. 1926 yılında İstanbul'da doğdu ve 2019 yılında İstanbul'da hayatını kaybetti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) mimarlık eğitimi aldıktan sonra, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yine ODTÜ'de tamamladı.
Kuban, Türkiye'deki Osmanlı mimarisi ve kültürel miras üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi birçok üniversitede öğretim üyeliği yapmıştır. Ayrıca, Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan kentleriyle ilgili olarak danışmanlık yapmış ve birçok ulusal ve uluslararası dergide makaleleri yayınlanmıştır.
Kuban'ın Osmanlı mimarisi ve kent dokusu üzerine yaptığı araştırmalar, Türkiye'de mimari mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli bir katkı sağlamıştır. Ayrıca, "Türk Mimarlık Tarihi", "Anadolu Uygarlıkları ve Anıtları", "İstanbul'un Tarihsel Çevresi" gibi eserleriyle Türk mimarlık tarihi ve kültürüne önemli katkılar yapmıştır.

DİĞER YAZILAR
Yorum Yaz