Ai Weiwei'den sergi

Making Sense

Çinli sanatçı Ai Weiwei'nin Londra Tasarım Müzesi'nde düzenlenen ilk tasarım odaklı sergisi Making Sense'de; yüzlerce bilye, Lego parçaları ve mermerden bir tuvalet kağıdı dikkat çekiyor. Sanatı bir aktivizm aracı olarak kullanmasıyla dünya çapında tanınan Ai Weiwei, serginin çıkış noktasını “Pandemiden sonra devam eden hayatı kutlamak." diye açıklıyor.

Galeri mekanının merkezinde, sanatçının 1990'lardan beri topladığı buluntu nesnelerin yatay düzenlemelerini kapsayan beş "yerleştirme" yer alıyor. Bit pazarlarından alınmış olan Taş Devri'ne ait yüzlerce balta başı, bıçak, çıkrık ve keskilerden oluşan Still Life yerleştirmesi, ziyaretçilere alçakgönüllü olmayı ve tasarımın aslında hayatta kalma meselesi olduğunu hatırlatmayı amaçlıyor.

Ai Weiweii, geçen yıl oluşturup bu sergide yeniden yer verdiği bir başka isimsiz yerleştirmesinde ise, Çin'in Song hanedanlığı döneminde yapılmış 200.000'den fazla Xing porselen gülleyi bir araya getirerek bir zamanların savaş araçlarını narin nesnelere dönüştürmüş. Left Right Studio Material yerleştirmesi ise, sanatçının Pekin'deki stüdyosu Çin devleti tarafından 2018'de habersiz yıkıldığında yok edilen heykellerinin parçalarından oluşuyor. 

Yıkım mı, sanat mı?

Eski eser toplama merakı uzun bir geçmişe dayanan Ai Weiwei, bunun bir "istihbarat meselesi" olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Anıyı korumak, tarih boyunca farklı dramatik zamanlarda diğer insanların başına gelenlerle kendinizi inşa etmeye çalışmak demektir." Sergilenen buluntular, Ai Weiwei'nin Çin hükümetinin baskısına maruz kalmasının bir kanıtı olmasının yanı sıra, yıkımı sanata dönüştürme yeteneğinin de bir kanıtı. 

Beşinci yerleştirme, verilen Lego parçalarını siyasi mahkumların portrelerini oluşturmak amacıyla kullandığı için lego oyuncak üreticisinin tedariği bırakmasıyla, halk tarafından bağışlanan Lego parçalarıyla yaratılmış. Lego Incident diye anılan eser, Fransız empresyonist ressam Claude Monet'nin tamamen Lego'dan yapılmış ünlü Water Lillies serisi canlandırmaları, bir Qing hanedanı tapınağından alınan sütunlar ve aynı döneme ait masalardan yapılmış dramatik bir ahşap heykelin yanında sergileniyor. 

Mülteci kurbanlarına ithaf

Sergilenen diğer eserler arasında aktivist ve sanatçının can yelekleri ve çocukların okul çantalarından yaptığı bir çift büyük heykel de var. Nesneler, Çin'in 2009 Sichuan depreminin ve Avrupa'da devam eden mülteci krizinin kurbanlarına ithafen iki ayrı yılan formunda düzenlenmiş. Ayrıca, 2020 yılında koronavirüs pandemisinin başlangıcında gündelik nesnelere olan bağımlılığımıza yanıt olarak tasarlanan, mermer ve camdan yapılmış gerçek boyutlu iki tuvalet kağıdı, Coca Cola logosu ile boyanmış bir Han hanedanı vazosu ve Study of Perspective fotoğraf serisi galeride izlenebilecek işler arasında. 

Ai Weiwei'nin kapsamlı siyasi çalışma portföyünde yer alan diğer yeni projeler arasında Stockholm'deki kafes benzeri yapısı ile Quebec City'de Akdeniz'i geçmeye çalışırken Suriyeli mülteciler tarafından kullanılan can yeleklerinden oluşan bir duvardan yapılmış bir enstalasyonu da yer alıyor.

Fotoğraflar: Ed Reeve

Bunlar da ilginizi çekebilir:

ai-weiwei-making-sense-design-museum-exhibition-london_dezeen_2364_col_6-1704x1136

Eski eser toplama merakı uzun bir geçmişe dayanan Ai Weiwei, bunun bir "istihbarat meselesi" olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Anıyı korumak, tarih boyunca farklı dramatik zamanlarda diğer insanların başına gelenlerle kendinizi inşa etmeye çalışmak demektir."

ai-weiwei-making-sense-design-museum-exhibition-london_dezeen_2364_col_4-1704x1093
ai-weiwei-making-sense-design-museum-exhibition-london_dezeen_2364_col_9-1704x1217
ai-weiwei-making-sense-design-museum-exhibition-london_dezeen_2364_col_7-1704x1334
ai-weiwei-making-sense-design-museum-exhibition-london_dezeen_2364_col_5-1704x1136

Yorum Yaz

{{user.tamisim}} {{user.tamisim}}