Pitoresk bir ortamda yer alan

Kamuflaj Mimarisi: Chuzi Evi

Wallmakers mimarlık stüdyosunun projelerinden biri olan Chuzhi Evi, genellikle inşaat için uygun olmadığı kabul edilen sıra dışı arazilerde mimari kısıtların aşılarak çok daha yaratıcı yapıların inşa edilebileceğini gösteriyor. Proje, Hindistan'ın pitoresk bir bölgesi olan Shoolagiri'de konumlanan Sanctity Ferme adlı kapalı bir topluluk için düşünülmüş. 

Sarp kayalık topografyada, devasa ağaçlar ve sık bitki örtüsü ile karakterize edilen ve evlere ayrılabilecek alanın oldukça kısıtlı olduğu arazide, var olan doğal dokuya müdahale etmeyen, bir anlamda "görünmez olan" yapılar olması bekleniyordu. İnsanların evlerinden güzel manzaralar elde etmeye takıntılı olduğu, evlerinin "doğayla uyumsuz" halleriyle araziye hükmetmesinin en az sorun edildiği günümüzde; Wallmakers stüdyosunun binaların gizli kalmasını ve sorunsuz bir şekilde birleşmesini amaç edinen "kamuflaj mimarisi" konsepti mevcut topografya için en uygun seçim olmuş. Griffen ve Coxall'ın yürüyüş sığınağı da kamuflaj mimarisinin diğer bir örneği. 

Chuzi ne anlama geliyor?

Chuzhi, Malayalam yerel dilinde "girdap" anlamına geliyor ve sahadaki üç büyük Demirhindi ağacını saran girdap biçiminde kirişler, 4000 adet plastik şişe atığı ve molozdan üretilmiş kompozit malzemeden oluşuyor. Buradaki temel fikir; kaya yatağından çıkacak, ağacın etrafında çok sayıda girdap oluşturacak ve aşağıda sakinler için güvenli bir özel alan ve yukarıdaki ağaçların etrafında, kalın bitki örtüsünün ve ekosistemin bozulmadan gelişmesini sağlayacak bitişik bir yer altı evi yapmaktır.

Chuzhi'nin girdapları duvarlar olarak başlıyor ve spiraller yapmaya devam ederek sonunda çatıyı oluşturuyor. Üç ağacın arasına tünemiş olan ev, içinde duran kişiye ağaçların gölgesi altında yaşıyormuş hissini vermek için cam çatı ile tasarlanmış. Evin yüksekliği olmamasına rağmen, ağacın etrafında bir oturma alanı olarak ikiye katlanan çatı ile kamusal alan ile özel alanı mükemmel biçimde birbirinden ayırıyor.

Mimarlık stüdyosu temel yaklaşımlarını sakinlerin konforundan ödün vermeden, evlerin üzerinde ağaçların ve çevrenin doğal ekosisteminin olduğu gibi korunmasına izin vermek diye açıklıyor. Açık bir düzen ve minimalist iç mekanlarla tasarlanmış iki yatak odalı bir konut olarak tasarlanan Chuzhi, geri kazanılmış ahşaptan yapılmış zeminlere sahip. Ancak şaşırtıcı gerçek şu ki, görünmez olmaya çalışsa da yapı, sıcak bir günde bir kayanın altına kıvrılmış bir yılan gibi kendini manzaraya sokmayı başarıyor.

Proje Künyesi

Mimarlar: Wallmakers
Alan: 2122 m²
Yıl: 2022
Fotoğraflar: Syam Sreesylam
Üreticiler: Hafele, Kohler, NANOBRAIN

Bunlarda ilginizi çekebilir:

chuzhi-house-wallmakers_3
chuzhi-house-wallmakers_9
chuzhi-house-wallmakers_10
chuzhi-house-wallmakers_13
chuzhi-house-wallmakers_16

Yorum Yaz

{{user.tamisim}} {{user.tamisim}}