Dev Enerji Ağacı Terra
Grimshaw Architects, insan faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisini tartışan kolektif hareketlere katalizör olmayı hedefleyen Expo 2020 Dubai için bir Sürdürülebilirlik Pavyonu tasarladı.
"Zihinleri Birleştirmek, Geleceği Yaratmak" teması altında sürdürülebilirlik, hareketlilik ve fırsat fikirleri etrafında düzenlenen Expo 2020 Dubai 192 ulusal pavyonu, işletmeleri ve eğitim kurumlarını bir araya getiriyor. Mimarlık firması HOK tarafından oluşturulan bir masterplan ile Expo, her biri özel bir pavyona sahip üç tematik bölgeye ayrılmış. Covid pandemisi nedeniyle bir yıl ertelendikten sonra 1 Ekim 2021'de başlayan Expo 2020 Dubai 31 Mart 2022'ye kadar sürecek.
Sürdürülebilirlik konusuna odaklanan Terra, Expo'nun ana girişlerinden birinde yer alıyor. Konunun aciliyetinin vurgulanması, bilgi paylaşımı ve yeni fikirler geliştirilmesi adına cazip bir buluşma noktası oluşturan yapının etkinlikten sonra Bilim Merkezi'ne dönüştürülmesi planlanıyor. Büyük ölçüde zemine gömülü 6.000 metrekarelik alanın merkezinde, çatısı fotovoltaik panellerle kaplı 135 metre genişliğindeki, yüzde 97 geri dönüştürülmüş çelikten yapılmış ağaca benzeyen dev bir kanopi yer alıyor. Kuraklığa dayanıklı Ghaf Ağacı'ndan ilham alan açılı, oval biçimli gölgelik, merkezi taşıyıcı bir sütunla destekleniyor. Güneş ışığını enerjiye dönüştüren, tüm suyunu ve enerjisini kendi üreten Terra'nın dinamik tasarımında fotosentez gibi karmaşık doğal süreçlerden ilham alınmış. Etrafında güneş enerjisini toplayan 18 adet döner "enerji ağacı" ziyaretçiler için gölgelik olarak da işlev görüyor.
Grimshaw Architects'in hem su hem de elektrik açısından kendi kendine yeterli bir bina yaratma stratejisinin önemli bir parçasını oluşturan "enerji verimliliği optimizasyonu ve yerinde enerji üretim kombinasyonu ile üretilen suyun yerinde kullanımı" konularını deneyimleme fırsatı sunuyor. Su yönetim sistemi, filtrelenen ve dezenfekte edilen, yerinde toplanan tuzdan arındırılmış su ile karıştırılan ve daha sonra pavyon için içme suyu olarak kullanılan yoğuşmayı sağlıyor. Suyun hacmi, dışarıdaki havanın sıcaklığı ve ziyaretçi sayısı ile orantılı olarak artıyor. Pavyonun çevresinde, peyzaj mimarisini yerel bir peyzaj şirketi olan desert INK'in üstlendiği alanda bölgede yeni bir gıda üretim sisteminin geliştirilmesine ilham verebilecek, kurak iklimlere uyarlanmış yeni mahsul türlerini sergileyen bahçeler oluşturulmuş.
BAE gayrimenkul geliştirme şirketi Emaar Properties için inşa edilen Sürdürülebilirlik Pavyonu'nda ziyaretçileri dünya ormanlarına ve denizlerine doğru yolculuğa çıkaran sergiler, New York merkezli tasarımcılar Thinc ve Eden Project ile iş birliğiyle tasarlanmış. Etkinliğin ardından bina, bilim ve sürdürülebilirliğe adanmış kalıcı bir müzeye dönüştürülecek.


DİĞER YAZILAR
Yorum Yaz