Cosmocité Bilim Merkezi
Fransa'da, sit alanı olan Grands Moulins de Villancourt'da inşa edilen çağdaş Cosmocité Bilim Merkezi, Jean-Yves Guibourdenche ve Jean-François Julien'in imzasını taşıyor ve Ville de Pont-de-Claix'in kentsel yenilenmesinin kültürel temel taşı olmayı hedefliyor
Montreal merkezli dijital stüdyo CREO'nun geliştirdiği müze konseptine uygun olarak, La Casemate kültür merkezi ve onun etrafındaki geniş bilimsel toplulukla yakın iş birliği içinde olan bina, Echirolles ve belediyelerin önemli bir parçası olan Grands Moulins de Villancourt alanının anısını korumayı amaçlıyor. Mimarlar, yıkılmış binanın planını esas alarak bölgenin endüstriyel geçmişini, yeni kurumun çağdaş bilimsel odağına bağlayan iki ayrı hacim (bir dikdörtgen beyaz hacim ve geniş, siyah bir eğri) yaratmışlar.
Evrenin gizemlerine dalmak
Binanın parlak beyaz bölümü geçitleri ve bağlantılı alanları barındırırken, merkezde yer alan opak siyah hacim bilimsel içeriğin paylaşımına ayrılmış alanları barındırıyor; Planetaryum, dalış odası ve kalıcı sergi salonu gibi... Evrenin büyük gizemlerinden ve insanlığın evrendeki yerinden ilham alan siyah hacmin yekpare, karanlık ve gizemli görünümü izleyenleri düşünmeye davet ediyor. İçeride, doğal ışıkla yıkanan dikey ve yatay koridorlar çevredeki manzarayı kucaklıyor.
Dünya benzersiz midir?
10° eğimli olan dairesel planetaryuma ise bir bekleme alanı aracılığıyla erişilebiliyor. 4'ü hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler için olmak üzere 80 kişilik kapasiteye sahip olan ve yarı küresel ekranıyla da 360° görünüm sağlayan bu araç, yatar koltuklarla donatılmış. Mimari ekibin daveti üzerine Cosmocité senaryosunu oluşturan Montreal merkezli dijital stüdyo CREO, bu iddialı projenin sayısız gereksinimlerini karşılamak için projenin Grenoble merkezli bilimsel komitesinin yanı sıra Centre de Culture Scientifique, Technique et Industrielle de Grenoble ile yakın iş birliği içinde çalışan çok disiplinli bir tasarım ekibini bir araya getirmiş. Cosmocité'nin son derece etkileşimli sergisi şu gibi temel sorulara yanıt vermek üzere tasarlanmış: Dünya benzersiz midir? Her şeyi tahmin etmek mümkün mü?
İki kata yayılmış olan bu bilimsel içerik paylaşım platformu yıldızların doğuşundan depremlerin nedenlerine kadar çeşitli konuları kapsıyor.
Fotoğraflar: Nicolas Trouillard
Bunlar da ilginizi çekebilir:
DİĞER YAZILAR
Yorum Yaz