Bir Yayıncılık Ofisinde

Doğal Topoğrafya

Tasarım stüdyosu Flooat, Japonya'nın en büyük yayınevlerinden olan Kadokawa'nın ofisinde, yükseltilmiş çalışma alanları, yapısal sütunları ve farkı yüksekliklerde kaideleriyle "doğal topografyayı simüle eden" mekanlar tasarladı. Kadokawa Tokorozawa Kampüsü olarak adlandırılan 9.000 metrekarelik çalışma alanı, Tokyo'nun hemen kuzeyinde Tokorozawa şehrinde yer alıyor.

Yayıncılık ofisinin geniş iç mekanını tasarlamakla görevlendirilen Flooat, kat planını düzenlemek için duvarlar veya bölmeler dikmek yerine, Kadokawa'nın çeşitli departmanlarında çalışan personelin farklı çalışma tarzlarına uygun, farklı oturma alanlarından oluşan "dalgalı bir manzara" yaratmaya koyulmuş. Edebi eserlerden çizgi romanlara kadar geniş bir ürün yelpazesinde çalışan yayıncılık devi, son zamanlarda film, animasyon ve video oyunlarını da kapsadığı için çalışanların bireysel yaratıcılığını tetikleyen bir mekan kurgusu yaratmaya odaklanmışlar.

Ofisin kalbinde, kanepeler ve rahat geniş sırtlı koltuklarla düzenlenmiş, personelin iş arkadaşlarıyla gündelik buluşmalarını kolaylıkla yapabileceği, daha yüksekte kalan bir oturma alanı yaratılmış. Ayrıca Flooat'ın "kitap barı" olarak adlandırdığı, ziyaretçilerin oturup yayıncının öndeki uzun raflarda sergilenen en yeni yayınları inceleyebilecekleri uzun bir bar alanı oluşturulmuş.

Ofisin dışarıya açılan bölümüne doğru, platformlarda toplantı masaları yer alıyor. Hol alanının koşuşturmacasından uzakta bulunan bu yükseltilmiş alanlar, çalışanların dikkati dağılmadan yalnız çalışabilecekleri bir alan sağlıyor. Daha kapalı, samimi bir his yaratmak için her platformun üzerine asma tavanlar eklenmiş. Ofisin "manzarasını" daha da geliştirmek için odanın her tarafına sergi kaideleri yerleştirilmiş. Bu kaidelerin bir kısmı iki kat genişleyip bank işlevi görürken, bir kısmı da yeşilliklerin ekildiği alanlar olarak işlev görüyor.

Doğanın unsurlarını birleştiren Flooat'ın topografik konsepti, iç mekanın malzeme ve renk şemasına da uygulanmış. Örneğin, ofisin bazı taşıyıcı sütunların, farklı toprak katmanlarında oluşuyor izlenimi verecek şekilde boyanmış; diğer yüzeyler ise ahşap veya toprak, kireç, kum ve bitki liflerinden yapılmış geleneksel bir Japon sıva ile tamamlanmış. 

Modern bir ofis alanında geleneksel Japon tekniklerini kullanmak istediğini söyleyen, Flooat tasarımcısı Yumka Yoshida, homojen olmayan ve doğallık hissi veren malzemeleri seçmiş. Bu his, bol miktarda saksı bitkisi ve iç mekanı doğal ışıkla dolduran açık teraslarla da güçlendirilmiş.

Fotoğraflar: Tomooki Kengaku

phase-dance-003
phase-dance-007
Yeni Proje (12)

Yorum Yaz

{{user.tamisim}} {{user.tamisim}}