Ağaca Saygı
Takeshi Hirobe Architects, Japonya'nın Shizuoka kentinde, yaşlı bir Orangebark Stewartia ağacını merkeze alan bir ev tasarladı. Ağacı merkezci kuvvet olarak ele alan mimarlar, evi planlarken düz açılara sahip simetrik bir tasarımdan kaçınmaya özen göstermiş.
Konut ve iç mekan tasarımı projelerine ağırlık veren Japon mimarlık şirketi Takeshi Hirobe Architects, tanıtım metinlerinde, daha önce yoğun ormanla kaplı eğimli bir arazide inşa ettikleri bu evin tasarım sürecini anlatırken, asıl belirleyici unsurun ağaca saygı olduğunu belirtiyor: "Çevredeki alan 1970'lerde ikinci evlerle geliştirilmiş olmasına rağmen, bu özel arazide daha önce inşa edilmiş bir ev yoktu. Arazide keşif çalışmaları yaptığımız sırada ormanın yaşlı ağaçlarından olan bir Orangebark Stewartia ağacı bizi büyüledi; mimariyle bir arada var olabilmesi için onu yerinde nasıl koruyabileceğimizin yolunu aramaya başladık."
Mevcut yönetmeliklere ve diğer kısıtlara dayanarak, ağacın, inşaatın mümkün olduğu alanın aşağı yukarı merkezine yakın bir noktada bulunduğunu hesaplayan mimarlar buradan yola çıkarak ağacı saran ama ona ihtiyaç duyduğu alanı veren ve yine de evle iletişim içinde olan bir tasarımla ilerlemeye karar vermiş.
"Ağacı bir merkez noktası ve merkezcil kuvvet olarak düşündük, ancak düzgün açılara sahip simetrik bir tasarımdan kaçınmaya özen gösterdik. Ayrıca evde genellikle sadece birkaç kişi yaşadığı için hacimlerin farklı açılarda art arda gelmesinin her mekanda rahat bir ölçek duygusu yaratacağını hissettik."
Eğimli arazi, uzantının sonuna doğru bir kot farkı yaratıyor, bu da binanın araziye nasıl yerleştirileceği sorusunu yapısal bir sorun haline getirmiş. Aşırı büyük, derin bir temelden kaçınmak için, yapının taban alanının yaklaşık üçte birini bu çıkıntıya ayırarak, zeminle temas noktasını azaltmışlar. Ana bina, temelden ikinci katın tabanına kadar betonarme ve üzerine ahşap bir yapıdan oluşuyor. Farklı açılardaki çatı, mekanın en belirleyici unsuru, mimarların sözleriyle: "Esas olarak bir okuma alanı olarak düşünülen üst kat, alt kat ile aynı taban alanına sahip ama çatının üçgen düzlemlerinin şeklini değiştirerek sürekliliği sağlayabildik. Binanın merkezinde çatı en yüksek noktaya ulaşırken, binanın iki dar ucu asma kat ve bir açıklık aracılığıyla birinci kata iniyor. Bu, nihayetinde, birden fazla bölüme ayrılmış olsa da tüm binayı kaplayan tek bir çatı izlenimi yaratıyor."
Ormanın içinde, Orangebark Stewartia ağacının etrafını saran ev, dans eder gibi görünen çatısına atfen, adını Gitarist Pat Metheny'nin aynı adlı şarkısı Phase Dance'den alıyor.
Fotoğraflar: Koichi Torimura
https://www.youtube.com/watch?v=qvDkuNn4RQo
Ormanın içinde, Orangebark Stewartia ağacının etrafını saran ev, dans eder gibi görünen çatısına atfen, adını Gitarist Pat Metheny'nin aynı adlı şarkısı Phase Dance'den alıyor.
DİĞER YAZILAR
Yorum Yaz