Hangzhou'da BIG'den

Sonsuzluk Döngülü Gökdelen

Danimarkalı mimarlık stüdyosu BIG, Hangzhou'daki Çinli akıllı telefon üreticisi OPPO için O-Tower adlı bir araştırma ve geliştirme binası tasarladı. BIG'in sonsuzluk döngüsü diye tanımladığı gökdelen, "kesintisiz bir işbirliği döngüsüyle yeri gökyüzüne bağlamak" için tasarlanmış.

Stüdyoya göre binanın formu Çin'in en büyük akıllı telefon üreticisi olan OPPO'nun tasarım hedefleriyle uyumlu. "Teknoloji, en iyi haliyle yaşamın kesintisiz bir uzantısı olmalıdır" diyen BIG ortaklarından Brian Yang, yeni OPPO Ar-Ge merkezinin Hangzhou'nun doğal sulak alanlarında kolaylıkla yerleşirken, "bir yanda yoğun kentsel doku diğer yanda doğal peyzaj arasında müzakere ederek bu kavramı somutlaştırdığını" söylüyor. 

Açık bir avluyu çevreleyen O-Tower adlı dairesel gökdelen, Hangzhou'nun Geleceğin Bilim Teknoloji Şehri içinde inşa edilecek ve iş bölgesine "ikonik bir dönüm noktası ve geçit" görevi görecek. Doğal bir göl ve 10.000 metrekarelik bir parkın yanına inşa edilecek olan kule, bir dönüm noktası olarak tasarlanmasının yanı sıra, binanın formu, çeşitli her katta farklı boyutta taban alanı sağlayarak ofislere giren doğal ışık miktarını artırmayı amaçlıyor. OPPO'nun gelecekteki çalışma ortamının ekonomik, ekolojik ve sosyal olarak üçlü bir alt çizgide sürdürülebilir olmasını hayal etmeye çalıştığını söyleyen BIG'in kurucusu Bjarke Ingels, kendi üzerine katlanan kompakt formun gün ışığı erişimini kolaylaştırdığını söylüyor.

Gökdelenin zemin katının halka açık merkezi avluya bağlanan bir kamusal alan içermesi planlanıyor. "Merkezi vaha ve çevresindeki sulak alan parkı, kamusal alanı kompleksin kalbine doğru genişletiyor" diyen Ingels, projenin konseptini  "Her bir öğe, kentsel simge yapıdan insan deneyimine kadar tüm ölçeklerde algılanabilen erimiş döngüyü oluşturarak, özünde iç içe geçiyor ve OPPO markasının kendine özgü bir parçası olan tasarım sadeliğinin bir tezahürü haline geliyor" diye açıklıyor.

Binanın alt katlarında sergi alanları, konferans alanları ve bir kantin yer alırken, yukarıdaki ofis katları O-Tower'ın çatısının eğimli cephesi altında bir dizi üçlü yükseklikte alanla birleştirilecek.

Güneşin konumuna bağlı olarak yönlendirilecek olan panjurlu cephe, gelen güneş ışığını ve termal ısı kazanımını göz ardı ederek binanın pasif performansını artırıyor. 

Bjarke Ingels Group'un kısaltması olan Danimarkalı mimarlık stüdyosu BIG, 2005 yılında Ingels tarafından kuruldu ve şu anda dünyanın önde gelen stüdyolarından biri. Çin'deki ilk projesi 2010 yılında Şanghay Expo'daki Danimarka Pavyonu oldu. Stüdyo yakın zamanda Shenzhen'de dalgalı ve katlanmış cephelere sahip bir çift kuleyi tamamladı ve şu anda Chongqing'de yapay zeka tarafından işletilen bir şehir kampüsü tasarlıyor.

oppo-headquarters-bjarke-ingels-big-china-smartphone-company-hangzhou_dezeen_2364_col_1-1704x959

Doğal bir göl ve 10.000 metrekarelik bir parkın yanına inşa edilecek olan kule, bir dönüm noktası olarak tasarlanmasının yanı sıra, binanın formu, çeşitli her katta farklı boyutta taban alanı sağlayarak ofislere giren doğal ışık miktarını artırmayı amaçlıyor

oppo-headquarters-bjarke-ingels-big-china-smartphone-company-hangzhou_dezeen_2364_col_4-1704x959
oppo-headquarters-bjarke-ingels-big-china-smartphone-company-hangzhou_dezeen_2364_col_7-1704x959
oppo-headquarters-bjarke-ingels-big-china-smartphone-company-hangzhou_dezeen_2364_col_9-1704x1136
oppo-headquarters-bjarke-ingels-big-china-smartphone-company-hangzhou_dezeen_2364_col_10-1704x959
oppo-headquarters-bjarke-ingels-big-china-smartphone-company-hangzhou_dezeen_2364_col_12-1704x2434

Yorum Yaz

{{user.tamisim}} {{user.tamisim}}