Palo Alto'da ahşap kafes içinde

Silikon Vadisi Sinagogu

Yerel mimarlık ofisi Field Architecture tasarımı Congregation Kol Emeth sinagogu, sürdürülebilir özelliklerinden biri olan kurtarılmış ahşaptan yapılan fotovoltaik dizi ve bir kafesle çevrili. Sinagog kompleksi, otoyol ve mezarlık ile çevrili üçgen biçiminde bir arazide konumlanıyor.

"Sinagog mülkünü, ekolojik sorumluluğu benimseyecek ve topluluğunun günlük yaşamdaki manevi pratiğini teşvik edecek, sürekli gelişen bir manevi sığınağa dönüştürmek üzere bizi görevlendirdi" sözleriyle proje amacını açıklayan Field Architecture, aralarına avlular ve bahçeler serpiştirilmiş, ahşap ve çelik çerçeveli bir dizi tek katlı bina tasarlamış. Daha büyük hacimler ise sıvalı. L biçiminde bir plan oluşturan yapılar, toplamda 1.658 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Ana sığınağın olduğu hacim, çocuklara ayrılmış bir alan, kütüphane ve tuvaletlerle çevrili. Bir diğerinde sosyal salon, mutfak, derslik ve salon bulunuyor. Üçüncü bir bina ise ofislere, sınıflara ve küçük bir sığınağa ayrılmış. 

Otopark yer altına alınarak sinagogun bulunduğu arazi yağmur suyunu toplaması için kır çiçekleri ile kaplanmış.  Ayrıca 3.855 metrekare büyüklüğünde bir yeraltı otoparkı da düşünülmüş.  Bir çatı fotovoltaik dizisi mimarlık stüdyosunun net sıfır enerji elde ettiğini ve toplanan yağmur suyunun sulama için kullanıldığını söylediği kampüs için gerekli tüm gücü üretiyor. 

Projenin ABD Yeşil Bina Konseyi'nden LEED Platin sertifikası alan ilk sinagog olduğunu söyleyen Field Architecture, ana tapınak ve sosyal salon binasını tek bir cepheyle birleştiren kompleksin batıya bakan çevresinde, geniş camın önünde ahşap bir kafes oluşturmuş. Kurtarılan her bir ahşap parçası, içeride özel aydınlatma koşulları oluşturmak için yapının çelik çerçevesine dikkatlice monte edilmiş. Mimarlar bu çözümü şöyle tarif ediyor: "Aralık, hizalama ve döndürmeyi optimize etmek için parametrik araçlar kullanılarak tasarlanan kafes, asırlık bir geleneği çağdaş anlamlarla birleştiriyor." 

Diğer bir bağlayıcı unsur ise tapınak alanında  bulunan dalgalı biçimli bir gölgelik ve ona  bitişik bir avlu. Mobilyalarda sade ve doğal malzemeler kullanılmış. Huş kontrplaktan yapılmış gölgelik, Yahudi düğünleri sırasında bir gelin ve damadın altında durduğu geleneksel gölgelik yapısı "chuppah"a atıfta bulunduğundan, sembolik bir anlam taşıyor. Tapınak, aralarında perde asılı traverten ark taşlarının yanı sıra meşe döşeme ve oturma yerlerine sahip.

"Havadar, davetkar alanlar, iç ve dış mekanlar arasında kolayca akıyor ve  cemaatleri hem fiziksel hem de görsel olarak doğal dünyaya bağlar" diyen mimarlar, kompleks boyunca ahşap ve taş gibi toprak malzemeler kullanmış; günışığı aydınlatması ve dış mekana bağlantı sağlamak için çatı pencereleri, asma katlar ve kayar cam duvarlar gibi "basit ama etkili" unsurları bir araya getirmiş.

Peyzaj tasarımında ön cephe boyunca yerel bitkilerle oluşturulan  "yaşam alanı" yağışların az olduğu zamanlarda, bahçelerde önceden toplanıp yerinde depolanan yağmur suları ile sulanıyor.  Işık, çatı pencereleri ve kat pencereleri aracılığıyla kutsal alana ulaşıyor. Congregation Kol Emeth, AIA'nın San Francisco bölümünden 2022 tasarım ödülünü kazandı.

Fotoğraflar: Joe Fletche

field-architecture-kol-emeth-synagogue-california_dezeen_2364_col_11-1704x2272

Peyzaj tasarımında ön cephe boyunca yerel bitkilerle oluşturulan  "yaşam alanı" yağışların az olduğu zamanlarda, bahçelerde önceden toplanıp yerinde depolanan yağmur suları ile sulanıyor. 

field-architecture-kol-emeth-synagogue-california_dezeen_2364_col_3-1704x2272
field-architecture-kol-emeth-synagogue-california_dezeen_2364_col_4-1704x1278
field-architecture-kol-emeth-synagogue-california_dezeen_2364_col_8-1704x2272
field-architecture-kol-emeth-synagogue-california_dezeen_2364_col_10-1704x1278
field-architecture-kol-emeth-synagogue-california_dezeen_2364_hero-1704x959

Yorum Yaz

{{user.tamisim}} {{user.tamisim}}